Trwa szał na gotowanie. Polacy ruszyli do swoich kuchni, jemy bardziej świadomie, gotujemy zdrowo poznając także smaki kuchni zagranicznych. Nowa moda została zainicjowana programami kulinarnymi w telewizji czy też blogami kucharzy amatorów. Hipermarkety również odgrywają w tym swoja rolę wprowadzając nowe produkty jak włoskie makarony, tajskie składniki, a także przyprawy.
W świecie przypraw
Wciąż najczęściej używane są mielone suszone przyprawy takie jak pieprz, papryka wędzona czy chociażby kurkuma. Niektóre z nich aby zachować ich najlepszą jakość (smak, kolor, zapach) sprowadzane są zza granicy gdzie warunki do uprawy danych roślin jest najlepsze. Gotowanie bez stosowania przypraw byłoby wręcz bezsensowne, nikt nie lubi jeść jałowo. Więc po co się męczyć? Dodatkowo producenci przypraw tworzą ich mieszanki przykładem tego mogą być opakowania sygnowane jako „zioła prowansalskie” czy „przyprawa do gyrosu”. Dużą popularnością w naszym kraju odznaczają się także przyprawy w płynie i kostkach. Przy czym te pierwsze są o tyle wygodne, że z powodzeniem mogą zostać postawione na stole podczas obiadu czy kolacji aby każdy z jej uczestników mógł sobie dowolnie doprawić potrawę. Dodatkową kategorię może stanowić susz warzywny.
Sucha mieszanka
Czymże jest susz warzywny? Mężczyznom zapewne wystarczy określenie, że jest to mieszanka wysuszonych warzyw. Dla miłych pań powiem o tym produkcie nieco więcej. Najprościej rzecz ujmując jest to produkt w pełni naturalny, suszenie jest jedną z form zabezpieczenia jedzenia przed zepsuciem. Pozbywając się wody stwarzamy bakteriom oraz grzybom trudne warunki (lub wręcz niemożliwe) do rozwoju. Odpowiedni proces suszenia pozwala zachować w warzywach składniki odżywcze, kolor oraz smak. Mieszanka ta, stanowi doskonały dodatek między innymi do zup czy ryżu. Co znajduje się w suszu warzywnym? Otóż najczęściej spotkać można suszoną cebulę, korzeń oraz nać selera i pietruszki, marchew oraz zioła przyprawowe i korzenne. Oczywiście proporcje wykorzystanych warzyw są zależne od producenta także produkty odmiennych firm mogą się różnić składem. Kolorowo, naturalnie, zdrowo, łatwość wykorzystania i dostępność produktu. Chyba to właśnie te cechy sprawiają, że susz ten jest wciąż tak chętnie wykorzystywany w naszych kuchniach.
Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.